INFORMATIE

Gezondheid

Regelmatig bezoek aan de sauna biedt meer dan alleen ontspanning en rust. Het is ook heel bevorderlijk voor de gezondheid. Hieronder vindt u een aantal redenen om regelmatig de sauna te bezoeken.

Weerstand
Wanneer u regelmatig de sauna bezoekt, gaat uw weerstand met sprongen vooruit. Daardoor bent u minder vatbaar voor ziektes. In een sauna moet uw lichaam hard werken. Het wordt kunstmatig naar een koortsniveau gebracht. Hierdoor gaat u zweten en vloeien de afvalstoffen uit uw lichaam. Daarna is het de kunst om goed af te koelen en de doorbloeding te activeren. Uw longen moeten drogen, met als gevolg dat u beter kunt ademen.

Luchtwegen
Het bezoeken van de sauna heeft ook nog andere voordelen. Mensen met een aandoening aan de luchtwegen, zoals bijvoorbeeld astmatische en bronchiale klachten kunnen er veel baat bij hebben. De slijmvliezen worden tot wel zevenmaal zo sterk doorbloed als normaal. Hierdoor wordt de ingeademde warme saunalucht zodanig afgekoeld dat ze te verdragen is voordat ze uiteindelijk in de longen terechtkomt. De oververhitte ademhalingsspieren ontspannen zich hierdoor. De luchtpijpvertakkingen verwijden zich en je merkt dat je weer vrij kunt uitademen. Frequent bezoek aan de sauna vermindert geleidelijk de klachten. Dit komt doordat de bijnieren geactiveerd worden en in verhoogde mate lichaamseigen cortison afgeven.

Reumatische aandoeningen
Veel mensen met een reumatische aandoening ondervinden voordeel bij het bezoeken van de sauna. Hun pijn en stijfheid nemen aantoonbaar af. Vooral het gebruik van de infraroodsauna heeft een positieve werking. Een contra indicatie vormt acute ontstekingen.

Belangrijk
In sommige gevallen is het beter om niet of tijdelijk geen bezoek te brengen aan de sauna. Meer informatie vindt u in onze beschrijving met contra indicaties. Wilt u meer informatie over sauna en gezondheid? Neemt u gerust contact met ons op via telefoonnummer 0172-468060 of stuur een e-mail naar info@orangewellnesscentre.nl

Contra Indicaties

Contra Indicaties zijn redenen waarom iemand niet (absoluut) of gedeeltelijk niet (relatief) behandeld of gemasseerd mag worden of de sauna mag bezoeken, tenzij er toestemming is van de behandelende arts en/of specialist (een bewijs op papier is gewenst).

Raadpleeg bij twijfel altijd uw arts of specialist.

Geef het aan wanneer u weet dat u allergisch reageert op een bepaald ingrediënt/werkstof.

Absolute contra indicaties:

- Koorts
- Ziekten waarbij sprake is van een verhoogde stofwisseling
- Besmettelijke huidaandoeningen
- Infectieziekten
- Oedeem veroorzaakt door hart-, long- of nierfalen
- Hartafwijkingen en pacemaker
- Overmatige psoriasis
- Kanker - bij tumoren
- Trombose - in het te behandelen gebied
- Psychose
- Bloedverdunners, ontstekingsremmers
- Burnout
- Zwangerschap (tot 3 maanden)
- Ernstige vorm van reuma of osteoporose

Relatieve contra indicaties:

- Open wonden
- Lokale ontstekingen
- Plaatselijke fractuur
- Spataderen
- Steenpuist (besmetting door uitbreidingsgevaar)  

Zwangerschap en saunagebruik

De ideale manier om te ontspannen is natuurlijk een dagje sauna. Ook tijdens uw zwangerschap kunt u naar de sauna blijven gaan, er zijn dan echter wel een paar zaken waar u rekening mee dient te houden.

Algemeen
Over het algemeen geldt dat vrouwen, die voor hun zwangerschap ook al regelmatig naar de sauna gingen, die een normale zwangerschap doormaken en die geen bloeddrukverlagende middelen gebruiken, zonder bezwaar naar de sauna kunnen blijven gaan. De sauna ontspant en dat komt zowel moeder als kind ten goede en het zou zelfs de bevalling ten goede komen. Bovendien verliest u veel vocht, wat voorkomt dat er teveel vocht in de weefsels achterblijft.

Het is wel belangrijk voorzichtig te beginnen, want door de hormonen kan het zijn dat het lichaam anders op de sauna reageert dan voor de zwangerschap. Net als tijdens het sporten versnelt de hartslag en die van het kindje, maar dat is niets om u zorgen over te maken.

Het belangrijkst is om altijd goed naar uw lijf te luisteren, zeker tijdens uw zwangerschap.

Eerste 14 weken
Het is af te raden om tijdens de eerste 14 weken van de zwangerschap naar de sauna te gaan. Uw embryo is zich in deze periode volop aan het ontwikkelen en is dan nog erg kwetsbaar.

Laatste 6 weken
Tijdens de laatste 6 weken van de zwangerschap is het niet verstandig om gebruik te maken van kleine gemeenschappelijke baden, zoals dompelbad en bubbelbad. De kans op infectie is in deze periode groter, omdat er al enige ontsluiting kan zijn. Zwemmen is echter geen probleem.

Beautybehandelingen en massages
Juist tijdens uw zwangerschap is het heerlijk om u zelf te laten verwennen met een gezichtsbehandeling of een massage. Voor bepaalde beautybehandelingen en massages geldt dat er beter geen gebruik van kan worden gemaakt tijdens de zwangerschap. Laat u daarover informeren door onze medewerkers van de beautyafdeling of receptie.

Orange Wellness Centre raadt de volgende faciliteiten en behandelingen gedurende de volledige zwangerschap af:
- Infraroodsauna
- Algenpakking
- Aufguss

Geef bij reservering aan dat u zwanger bent, zodat onze medewerkers hier rekening mee kunnen houden.
Delen op facebook